top of page
  • Szerző képePataky Kata

Bizalom versus zavarodottság - Martin Black írása


Ennek az írásnak minden szavával egyetértek, ezért fontosnak tartottam lefordítani és megosztani.

Az eredeti cikk itt található:

A pontos alapképzés egy fiatal ló életében nagyon nagy szerepet játszik a későbbi sikerei tekintetében. Egy versenyló, aki stabil alapokkal rendelkezik, vagy egy olyan ló, akinek bizalma van az alapozásban, sokkal felkészültebb és sikeresebb lehet a jövőben. Azok a lovak, akik viszont nagyon sokszor voltak összezavarva a kiképzés során, sokkal inkább lesznek idegesek, félősek, frusztráltak vagy kiszámíthatatlanok. A kiképzés bármely fázisával kapcsolatos első benyomás vagy a kérés bemutatása rendkívül fontos.

Akár bizalom, akár zavarodottság – bár ezek ellentétes érzések – egy dologban azonosak: mindkettőnek önerősítő hatása van. Akármelyiket is erősítetted meg a lóban, melletted vagy ellened fog dolgozni - a helyzettől függően. A különbség az, hogy a bizalom nagyon hasznos és megéri a fejlesztésére szánt időt és figyelmet, míg a zavarodottság hosszú időre megfélemlíti a lovat és a lovast.

Teljesen mindegy, hogy milyen tréningprogramot vagy módszert vizsgálunk, egyetlen dolog azonos minden olyan lóban, akik képesek hosszútávú sikereket elérni: az, hogy van bizalmuk. Lehet, hogy a lovas alakította azt ki, de az is lehet, hogy lóban már eleve megvolt a bizalom alapja, amit a lovastól függetlenül fejlesztett ki. Nagyon kevés olyan idősebb ló van, aki fenn tudja tartani a magas szintű teljesítményét úgy, hogy közben fél vagy össze van zavarodva. Ezeknek a lovaknak általában gyengül a teljesítményük, pszichésen összeomlanak vagy saját testi épségüket sem kímélve, szándékosan rontják a képességeiket azért, hogy rosszabbul teljesítsenek.

Ha egy olyan képzési rendszerbe helyezünk egy lovat, amelyben bízhat magában, ugyanakkor nagyobb kihívások elé állítjuk anélkül, hogy lerombolnánk a bizalmát az egy igazán jó elv. Egy ilyen eszközrendszer, nem eladó, nem lehet megvásárolni, de rendkívül értékes bármelyik ló számára módszertől függetlenül.

Vizsgálj meg egy adott lovat és határozd meg, hogy milyen arányban érti meg azt, amit kérnek tőle, és milyen arányban van összezavarodva. Ha a ló 75%-ban össze van zavarodva és 25%-ban vagy akár kevesebbszer érti meg a kéréseket, nagyon sok időt fog igénybe venni, amíg sikereket fog elérni. Ha azonban 25%-ban van összezavarodva és 75%-ban vagy még többször megérti azt, amit kérnek tőle, akkor nagyon valószínű, hogy a fizikai és pszichikai képességeinek határait is el tudja érni és hosszú, sikeres karrier elé néz.

Ha fel tudjuk ismerni, hogy mi az, ami lehetővé teszi a ló számára azt, hogy bizalommal haladjon, és ezeket a dolgokat erősítjük, valamint azt is felismerjük, hogy mik azok a dolgok, amik összezavarják, és ezeket pedig megpróbáljuk minimalizálni, akkor sokkal több esélyünk van kihozni a legtöbbet a ló képességeiből.

A legtöbb tudományban lehet egy olyan pont, amikor bizonytalanság lép fel. Például, ha a lóban olyan bizonytalanság van, amire a lovasnak nincs válasza, akkor az általában kudarcot eredményez. Adódhat olyan helyzet, amikor egy adott szituáció nagyon gyorsan változik és a lovasnak nincs ideje utasítást adni a lónak, de a lóban benne van az, amit előzőleg megalapoztunk, akkor a ló át tudja venni az irányítást és cselekszik a lovas helyett. Nagyon jó érzés, amikor rájövünk, hogy ugyanabban a csapatban vagyunk és nem mindenki kizárólag saját magáért cselekszik.


67 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page