top of page

Bemutatkozás

Monty Roberts  Instruktorként célom és feladatom a lovasok megismertetése Monty erőszakmentes módszerével, minél több ló és lovas hozzásegítése a Join-Up (Csatlakozás) élményéhez, valamint a bizalmon és megértésen alapuló kapcsolat eléréséhez és ápolásához. Ennek érdekében tanfolyamokat szervezek, bemutatókat tartok és minden erőmmel az erőszakmentesség hirdetésén, népszerűsítésén fáradozom.

Egy lovasember számára nincs nagyobb élmény, mint a lovakkal való hatékony kommunikáció.

Ha az ember képes olvasni a lovak testbeszédéből és saját jelrendszerükkel szólni a lovakhoz, vagyis ismeri az Equus nyelvét, akkor megszűnnek a feloldhatatlannak hitt akadályok.

Oklevelek

Monty Roberts  Instruktorként célom és feladatom a lovasok megismertetése Monty erőszakmentes módszerével, minél több ló és lovas hozzásegítése a Join-Up (Csatlakozás) élményéhez, valamint a bizalmon és megértésen alapuló kapcsolat eléréséhez és ápolásához.

Ennek érdekében tanfolyamokat szervezek, bemutatókat tartok és minden erőmmel az erőszakmentesség hirdetésén, népszerűsítésén fáradozom.

Egy lovasember számára nincs nagyobb élmény, mint a lovakkal való hatékony kommunikáció.

Ha az ember képes olvasni a lovak testbeszédéből és saját jelrendszerükkel szólni a lovakhoz, vagyis ismeri az Equus nyelvét, akkor megszűnnek a feloldhatatlannak hitt akadályok.

Monty Roberts

Monty Roberts, akit úgy ismerünk, mint az igazi Suttogó, kivételes életet él. Számtalan díjat nyert, a sajtó világszerte közvetítette munkáját, kiadott három New York Times bestseller könyvet, II. Erzsébet angol királynő számos lovát és lovászát képezte ki Londonban, és többek között a Zürichi Egyetem díszdoktora.

Bajnok lovak trénere, sikeres író, hollywoodi kaszkadőr és szakértő tanácsadó, 47 gyermek nevelőapja (a három sajátja mellett), és a világszerte ismert ló kiképzési technika, a Csatlakozás (Join-Up) kifejlesztője.
Monty Roberts idős éveit akár kényelmes pihenéssel is tölthetné - de az nem ő lenne. 

A Monty Roberts módszer

Monty Roberts neve Magyarországon már meglehetősen ismert, de maga a módszer kevésbé. E módszer a lovak saját, belső kommunikációján alapszik. Nagyon leegyszerűsítve: az a lényege, hogy a lovak nyelve, az „EQUUS” segítségével a ló és ember között rendkívül pontos és árnyalt kommunikáció jön létre, és ezáltal az elképzelhető legbensőségesebb és legbékésebb viszony, együttműködés.

A ló megértése, a pontos kommunikáció és a bizalmon alapuló kapcsolat a lovakkal való foglalkozás minden területén segíti a lovast és fokozza a lovazás/lovaglás élményét.

A Monty Roberts módszer hatalmas háttér-tudásanyaggal rendelkezik.

Az EQUUS nyelv

Monty Roberts 13 éves korától kezdve figyelte a vadlovakat természetes környezetükben, a nevadai sivatagban. Észrevette, hogy a lovak - mint minden csapatban élő állat - pontos hierarchiában élnek, a csapat egyes tagjai más és más jogokkal és feladatokkal rendelkezik.

A hierarchia kialakítása és fenntartása a lovak közötti kommunikáció segítségével történik, amely alapja a lovak jelrendszere, testbeszéde. Monty egyre több jelet tudott megkülönböztetni és értelmezni, és elhatározta, hogy a jeleket átülteti az emberi gesztusok és testbeszéd világába.

Join-Up®

A Join-Up®, vagyis a Csatlakozás a Monty Roberts módszer legfontosabb mozzanata. A Csatlakozás az a pillanat, amikor a ló úgy dönt, hogy inkább marad az ember mellett, az ember közelében, minthogy elmenjen tőle. Ez a pillanat egészen különleges, megható érzés, hiszen semmilyen erőszak, kényszerítés nem előzi meg, hanem a ló saját maga dönt úgy, hogy csatlakozik az emberhez.

A Csatlakozás folyamata során egy közös nyelven (Equus) kommunikálunk a lóval, és ezáltal egy nagyon szilárd bizalmat alapozunk meg.

A folyamatnak minden elemében erőszakmentesnek kell lennie, és mindkét félnek készségesen kell részt vennie benne ahhoz, hogy sikeres legyen.

bottom of page