top of page

Pataky Kata

1977. november 8-án születtem Budapesten. Anyukám 42 éven keresztül közönségszervező volt, apu pedig színész, méghozzá Kossuth-díjas bábművész, amire nagyon büszke vagyok.
Egészen kicsi voltam, amikor szüleim beírattak úszni, művészi tornázni és zongorázni (többek között). A sok irány közül az úszásban bizonyultam a legtehetségesebbnek, így az maradt meg egyedül, viszont e sportot majdnem húsz éven keresztül űztem versenyszerűen. A mellúszás lett a specialitásom, ebben a számban ötszörös magyar bajnok vagyok, utoljára 1994-ben nyertem. 1997-ben hagytam abba az úszást.

Az érettségi után a Vendéglátóipari Főiskolára jártam, majd különböző multicégeknél dolgoztam adminisztráció, marketing, tartalommenedzsment munkakörökben. Mindig tudtam, mint oly' sokan ezen a területen, hogy semmilyen szempontból nem vagyok a megfelelő helyen, és a döntés lassan, de biztosan megszületett bennem, hogy váltsak, és a lovakat, a lovakkal való erőszakmentes bánásmód terjesztését válasszam hivatásomul.

A lovak ötéves korom óta részei az életemnek. Édesapám vitt el az addig csak kívülről csodált Tettersalba, a Nemzeti Lovardába, ahol részt vehettem az első igazi lovas órán.  Ettől kezdve a lovak mindig ott voltak a gondolataimban és körülöttem. 1996-ban kaptam meg az első lovamat. 13 éven keresztül csaknem mindennap foglalkoztam vele, és bár mostani tudásommal sok mindent máshogy csinálnék, úgy érzem, ő igazán megbízható partnerré vált. Szorgalmasan elolvastam minden fellelhető szakirodalmat, mígnem 1998-ban kezembe került Monty Roberts, "The Man Who Listens to Horses" című angol nyelvű könyve. Lenyűgözött, ahogy az amerikai szakember a lovakról ír, de maga a módszer akkor még nagyon misztikusnak tűnt. 2007-ben részt vettem Angliában egy kurzuson, amelyen Linda Tellingon Jones zseniális módszerével, a Tellington "TTouch"-csal ismerkedtem meg. Ezen a kurzuson volt szerencsém olyanokkal találkozni, akik elmesélték személyes élményeiket Monty Robertsről és a módszeréről.

Ebben az évben nemcsak közel kerültem a módszerhez, hanem hivatásommá is választottam. Családommal hosszas gondolkodás után eldöntöttük, hogy a Monty Roberts-módszer alaptanfolyamát Angliában, Kelly Marks irányítása alatt fogom elvégezni. A tanfolyam első pár napja után már biztosan tudtam, hogy ez az, amit mindig is kerestem. A 2008-as budapesti, majd a 2010-es bécsi Monty Roberts bemutatón a szervező csapat tagjaként működtem közre.

2008 márciusában eljutottam Kaliforniába, Solvang városába, Monty Roberts farmjára, a Flag is Up Farmsra, hogy letehessem első vizsgámat, és elvégezzem a haladó tanfolyamot. 2009 második felében barátaim segítségével naponta több lóval is volt lehetőségem gyakorolni, több hetet töltöttem Dániában, Maj-Britt Carter, dán instruktor farmján, valamint önkéntesként dolgoztam az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai King Citynél található Valley View Ranch-en, egy lómentő farmon, ahol közreműködtem sok fiatal csikó elindításában, különböző lovaglási és viselkedési problémák megoldásában. Más módszereket is folyamatosan igyekszem megismerni és alaposan tanulmányozni, de Monty módszere az, amely minden elemében közel áll hozzám. 2009 őszén meghívást kaptam a mesterhez, és 2010 februárjában sikeresen letettem a haladó vizsgát a Flag is Up Farmon.

2010 júniusában meghívást kaptam az oktatói gyakorlatra, ami az utolsó állomás a Monty Roberts Oktatási Központban. A három hónapos gyakornoki idő letelte után, 2010. augusztus 20-án megszereztem az oktatói diplomát. Hazatérésem után nyomban megkezdhettem munkámat.

 

A módszer tanítása mellett természetesen annak alkalmazásával is foglalkozom. Nagy megtiszteltetés, hogy több száz lovas keresett meg saját vagy lovának problémájával. Számos problémás ló kezelésének és fiatal csikó elindításának élményével lettem gazdagabb ez elmúlt évben.

bottom of page