top of page

Join-Up®, vagyis Csatlakozás

A Join-Up®, vagyis a Csatlakozás a Monty Roberts módszer legfontosabb mozzanata. A Csatlakozás az a pillanat, amikor a ló úgy dönt, hogy inkább marad az ember mellett, az ember közelében, minthogy elmenjen tőle. Ez a pillanat egészen különleges, megható érzés, hiszen semmilyen erőszak, kényszerítés nem előzi meg, hanem a ló saját maga dönt úgy, hogy csatlakozik az emberhez. A Csatlakozás folyamata során egy közös nyelven (Equus) kommunikálunk a lóval, és ezáltal egy nagyon szilárd bizalmat alapozunk meg. A folyamatnak minden elemében erőszakmentesnek kell lennie, és mindkét félnek készségesen kell részt vennie benne ahhoz, hogy sikeres legyen.

A Csatlakozás célja a ló bizalmának elnyerése és megszilárdítása.

Monty Roberts éveket töltött vadlovak megfigyelésével a természetes környezetükben. Megfigyeléseit rendszerezte és ez alapján dolgozta ki azt a módszert, jelrendszert, amivel az ember képes kommunikálni a lovakkal – a saját nyelvükön. Elnevezte a lovak jelrendszerét és e jelek emberi mozdulatokra fordított nyelvét Equusnak. E kommunikációra és a lovak viselkedésének pontos ismeretére épül a teljes Monty Roberts módszer, így ez a Join-Up® alapja is. Ez szükséges ahhoz, hogy a lóval megértessük magunkat és ezzel lehetővé tegyük számára a velünk való együttműködést.

A Join-Up® technikája tanulással és gyakorlással elsajátítható. A Monty Roberts által kidolgozott tanfolyam, a Join-Up Clinic egy négynapos képzés, amely során a Csatlakozás elméleti és gyakorlati ismeretére lehet szert tenni.

bottom of page